Механичните клавиатури се определят по техните суичове. Най-популярни са механичните суичове Cherry MX. Суичовете са разпознаваеми по цветовете си. Като всеки цвят определя дадена характеристика на суича. Друга характеристика е силата, необходима за натискане на даден клавиш. Тя се измерва в cN (10 -2 N).

Суичовете се делят на:

·                    Тактически

·                    Линейни

По – долу ще разгледаме всеки един от тях. Линейните са с най-просто движение. Само нагоре и надолу без feedback или шум. Най – често срещаните линейни суичове са: черен (Chery MX Black) и червен (Cherry MX Red)


Най – стари са черните суичове. Те са със средна сила на натиск 60cN. Най – често намират приложение в RTS видеоигрите, заради нуждата от силен натиск, което предотвратява случайно натискане на съседни клавиши.

 

Заради голямата си тежест, при достатъчно силен натиск клавишът се активира и връща в старото му положение по-бързо. Това води до бърза умора на пръстите.


Най – новите линейни суичове на Cherry MX са червените (Cherry MX Red). Те имат ниска степен на натиск 45cN.Червените суичове изместват черните при геймърските клавиатури. Понеже са по – леки могат да бъдат натискани бързо многократно.

 

Тактическите суичове са 2 подвида:

·                    Шумни (Clicky)

·                    Безшумни ( non Clicky)

Характерно за тактическите суичове , е че при натискане на клавиша се усеща нещо като леко съпротивление. Благодарение на това съпротивление се разбира, че бутона е активиран.

Най – популярни тактически суичове са кафявите ( Cherry MX brown). Този вид суичове се използват както от геймъри, така и много пишещи хора (писатели, офис сътрудници). Намаляват умората в пръстите при дълготрайна


употреба.

 


Cherry MX Blue са Clicky тактически суичове. Характерно за тях, е че освен съпротивлението при натиск се чува и Click. Те се използват предимно от писатели. Поради нуждата от голяма сила на натиск не са подходящи за употреба от геймъри.


Не толкова известни са:

·                    Silent Red (Pink)

·                    Speed silver

·                    Clear

·                    Grey

·                    Green

·                    White

·                    Super black

          


Оптичните суичове използват светлина, за да се отчете натиска на клавиша. Също като механичните суичове, оптичните имат движеща се част, която блокира, отразява или пренасочва светлината. Разликата между двата вида суича, е че при оптичните не се използва електричество за предаване на сигнала.

При оптичните суичове може да се използва RGB подсветка. Като това няма да доведе до грешка в работата на суича. При оптичните суичове източника на светлина и приемника са монтирани на платката на клавиатурата, а не в самия суич. Това прави лесна подмяната му.

Има 3 вида оптични суичове:

·                    Light Strike

·                    Аналогов оптичен суич

·                    Aimpad

Light Strike е технология разработена от A4Tech и е вградена в Bloody серията им за геймърски продукти.

Принципът им на работа определя името им. От източника на светлина се излъчва лъч към приемника, който е блокиран от суича, когато бутона не е натиснат. При натиск суича се измества надолу и светлинния лъч попада върху приемника. Тази технология се използва и  от други производители на суичове, като например Razer.

Аналоговите оптични суичове позволяват на потребителя да има по прецизен контрол. Колкото повече е натиснат суича, толкова повече светлина попада в приемника. Така във всяка различна позиция се подава различен сигнал и това действие наподобява това на аналоговите стикове на геймпадовете. Засега единствените суичове позволяващи тази технология са Flaretech

 


Aimpad суичовете са хибриден модел, съчетаващ аналогов оптичен и механичен суич. Начинът на работа е същия, като при аналоговия суич, позволяващ да се подава различен сигнал в зависимост от това колко е натиснат клавиша.

Направата на суичовете е евтина, тъй като те са съставени от 2 вече съществуващи технологии и не е нужно да бъдат монтирани върху всички клавиши. Обикновено се монтират върху Q, W, E, R, A, S, D, F клавишите. Това понижава цената на геймърските клавиатури.


Петър Тотев
18.04.2021 15:50:46

Благодаря за превода Малко уточнение. Tactile - Тактилен - Отнасящ се до чувството за допир.

Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.